Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Také jsi vyráběl své Wágnerovo kladívko?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Také jsi vyráběl své Wágnerovo kladívko?  (Přečteno 248 krát)
Vilém Gracias
*

« kdy: Dnes v 08:02 »

Jak si elektrický zvonek postaviti?
    Tenhle vánoční článek je o zvonku, jako tichém odporu proti zrychlenému světu. Z malého napětí, cívky a kotvy vznikne legendární akustický signál. Neobjednáme hotový díl, ale pochopíme obvod, proud a magnetický tok a dáme si tu práci. Není to lepší než čekat na kurýra? Základ tvoří elektromagnet na měkkém jádru, přerušovač (Wagnerovo kladívko) a tlačítko, které cyklus spustí. Vůli kotvy, přítlak a čistotu kontaktu ladíme, až kmitání drží rytmus drnčení. Chcete vidět, jak se soustava mění v opravitelný stroj?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Také jsi vyráběl své Wágnerovo kladívko?

Zaznamenáno

Kontrolovat, zpochybňovat, ověřovat ...
Jan Bocek
*

« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:02 »

Vilém Gracias dovede potěšit i mezi vánočními svátky.

Probouzí vzpomínky....v zpomínky příběhů.

Psal se rok 1958, kdy jsem se vyučil elektromontére m a nastoupil jsem na poruchovou elektroúdržbu válcoven a oceláren velkého hutního závodu. Provoz na tři směny 24/7...
na směně 35 poruchových elektrikářů s mistrem a dvěma předáky.

Jeřábů více než 500, 20 válcovacích tratí, mnoho martinských pecí, stovky strojního zařízení, rozvoden a příslušenství. Kromě poruchové činnosti se na dílně opravovaly různé díly a vyráběly i mnohé pomůcky a díly.

A tak mladí elektrikáři dostali za úkol vyrobit pro sebe různé šroubováky a nože. A také vyrobit
zkoušečku obvodů, bzučák. Musel býti robustní v dřevěné skříňce v provedení HD a hlasitý. Tehdy na ploché baterky 4,5 V.  A pořádné držadlo na přenášení a uvnitř i cívka s drátem.
Materiálu na výrobu bylo dostatek. Byli jsme tři vyučenci a dávali nám dostatek časů na výrobu. Byla to i taková malá soutěž dovednosti a malého inženyringu. Parťák vyžadoval i výpočty magnetického obvodu a celkovou dokumentaci.

Tento bzučák jsme často brávali do terénu na prozvoňování  vodičů i kabelů. Na krabičce byl také štítek se jménem tvůrce. Mosazný s gravirovaným jménem.

Prostě byly časy hojnosti a hráli jsme si. Ale bylo to praktické, protože často se měnily kontroléry na jeřábech, které byly ve většině stejnosměrné. A tak prozvoňování drátů bylo na denním pořádku. Takže Wagnerův zvonek jako akustická obvodová zkoušečka v praxi....

Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Lázeňská Veverka
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:19 »

Ano, ale ne tak složitě.
Když nám asi v 5. třídě soudružka učitelka ve fyzice ukázala princip zvonku s přerušovačem, hned jsem byl natěšený, jak si to doma postavím. Kluci mi říkali: doma to udělat nejde!

Doma jsem neměl nic, žádné pořádné nářadí, žádný svěrák na ohýbání... jen hromadu součástek z rozebraných starých televizí, zvonkové dráty a modelínu.
Z nějakého trafa jsem si vzal nějaký lakovaný drát, někde jsem vyštrachal dvě kovové tyčky, z jedné jsem udělal cívku, z druhé kladívko. Z toho samého drátu jsem navinul pružinu, do které jsem strčil to kladívko. Celé jsem to upevnil do modelíny, včetně přerušovače na kotvě. Pájku jsem tehdy ještě neměl, takže drátky jsem spojoval jen zkrutem. Sice to nekmitalo moc rychle (kladívko bylo těžké a pružina líná) ale napájené trafem na vláčky to fungovalo!

Táta i soudruzi učitelé si ale stejně stále mysleli, že ze mě nic nebude. Navíc jsem vše dělal po svém a blbosti mě nezajímaly, takže jsem měl na vysvědčení trojky i čtyřky.

Dnes jsem stále stejný: vše si dělám po svém, všechno jde když se chce a měsíčně vydělám 200k čistého.
Proletáři všech zemí, vyližte si....
Konec vánočního příběhu, krásné svátky  poklona
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak prodloužit zvonek o 50m aby nedošlo k úbytku napětí?
 Jak zapojit zvonek pro poštovní schránku od KB?
 Jaký zvolit bezdratový zvonek s velkým dosahem?
 Nesetkali jste se se zvonkovým trafem v provedení na DIN lištu v 1 mod.?
 Bude fungovat bezdrátové tlačítko uvnitř železného sloupku?
 Kontrolujete provedení zvonků?
 Jak to nakreslit domovní zvonky jednopólově?
 Jaký nebateriový domovní zvonek mi doporučíte?
 Jak odstranit slabé zvonění vzdáleného zvonku?
 Dosáhnu zvýšení hlasitosti zvonku výměnou trafa z 8V na 12V?
 Jakým jističem jistit zvonkové trafo?
 Jaký zvonek 12V na DIN lištu používáte?
 Znáte elektronické sirény TESLA?
 Jaké jsou možnosti nahrazeni bezdratoveho zvonku?
 Máte tip na elegantné zvončekové tlačidlo IP44?
 Čím nahradit zvonkove tablo TESLA?
 Komu doporučíte bezdrátový zvonek Tchibo?
 Lze vést rozvody 12V z bytového rozvaděče 230V?
 Jak opravit zvonky v paneláku?
 Jak spolehlivě spínat školní zvonek?
 Podelíte sa s tipom na malý tichý zvonček pre otvorenie garážovej brány?
 Jak ovládat okruh zvonku 12V bezdrátově?
 Neznáte zvonek na DIN lištu na 230V s bezpotenciálním ovládáním?
 Jak zapojit zvonek Grothe s dvěma tóny?
 Jak bezdratove prodlouzit dosah dratoveho domovniho zvonku?
 Existuje zvonkové tlačítko napájené přes trafo a k tomu tři bezdrátové zvonky?
 Jaké jsou typy "bezjiskrových" zvonků?
 Mate tip na osvedčený elektronicky zvonček na DIN lištu?
 Kolik domovních zvonků ZV71 mohu paralelně zapojit na zvonkový transf.ZTR-15-12?
 Jak nahradit bzučák bytového telefonu hlasitým zvonkem?
 Lze v paneláku použít zvonek napájený 230V?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.042 sekund, 22 dotazů.